HORTHY-KORSZAK PROJEKTEK

A VIKEK HORTHY-KORSZAKKAL FOGLALKOZÓ NÉGY NAGY PROJEKTJE

A 2006-ban alapított Virtuális Intézet Közép-Európa Kutatására (VIKEK) számos történész területen (konferenciák, folyóirat és könyvkiadás) végez komoly tevékenységet. A Horthy-korszakkal kapcsolatban jelenleg négy  nagy projektez gondoz:

I. A Horthy korszak külpolitikájának történetét feldolgozó könyvsorozat.
II.A Horthy-korszak külpolitikájának fontosabb szereplőit bemutató életrajzi kézikönyv kiadása.
III. Az „Újragondolt negyedszázad – a Horthy korszak – tudományos konferencia-sorozat” megszervezése és lebonyolítása.
IV. Az „Újragondolt negyedszázad….” rovat működtetése a Közép-Európai Közleményekben.

Mindezen folyamatok következtében Szeged központtal – mivel a főszervezők ebben a városban élnek és dolgoznak –, de az egész ország kiterjedve létrejött egy olyan „VIKEK történész műhely”, melynek tagjai előadásaik, tanulmányaik és könyveik révén megpróbálnak objektív képet adni a Horthy-korszakról. Nézzük meg a négy nagy projekt működését részletesen:

I. A Horthy korszak külpolitikájának történetét feldolgozó könyvsorozat.

 A külpolitikáról szóló könyvsorozat 2012-ben indult, 2023-ig az alábbi hat kötet látott napvilágot:

Gulyás László (2012): A Horthy-korszak külpolitikája 1. Az első évek 1919-1924. Attraktor Kiadó. Máriabesnyő.

Gulyás László (2013): A Horthy-korszak külpolitikája 2. A húszas évek második fele 1924-1931. Attraktor Kiadó. Máriabesnyő.

Gulyás László (2015): A Horthy-korszak külpolitikája 3. A Károlyi- és a Gömbös-kormány külpolitikája 1931-1936. Attraktor Kiadó. Máriabesnyő.

Gulyás László (2016): A Horthy-korszak külpolitikája 4. A revíziós sikerek 1. A Felvidék és a Kárpátalja visszatérése 1937-1939. Attraktor Kiadó. Máriabesnyő.

Gulyás László (2017): A Horthy-korszak külpolitikája 5. A revíziós sikerek 2. A második bécsi döntés 1939-1940. Attraktor Kiadó. Máriabesnyő.

Gulyás László (2019): A Horthy-korszak külpolitikája 6. kötet: A Délvidék visszatérése 1940-1941. Attraktor Kiadó. Máriabesnyő.

A HETEDIK KÖTET, amely az 1941 és 1944 közötti időszak külpolitikai történéseit dolgozza fel 2024-ben fog megjelenni.

 

II. A Horthy-korszak külpolitikájának fontosabb szereplőit bemutató életrajzi kézikönyv kiadása

 A VIKEK szakmai közössége arra vállalkozott, elkészíti azon politikusok (miniszterelnökök, külügyminiszterek, követek, Külügyminisztérium fontosabb tisztségviselői etc.) életrajzát, akiknek a Horthy-korszakban a külpolitika alakításában kulcsszerepük volt. Ezen úttörő vállalkozása eredményeképpen született meg az alábbi kötet:

Gulyás László szerk. (2020).: Kézikönyvek a Horthy-korszak tanulmányozásához I. kötet: 111 életrajz a külpolitika történetéhez (1919-1944). Egyesület Közép-Európa Kutatására. Szeged.

 

III. Az „Újragondolt negyedszázad – a Horthy korszak – tudományos konferencia-sorozat” megszervezése és lebonyolítása

 Ezen elnevezésű konferencia-sorozatunkat 2008-ban Miklós Péter indította útjára, majd némi szünet után 2012-től minden év novemberében megrendezésre került. Így 2023. novemberében már  a „XII. Újragondolt negyedszázad…” konferenciára fog sor kerülni!

Az eddig megrendezett „Újragondolt negyedszázad….” konferenciák  teljes programját, és a publikált tanulmányok REPERTÓRIUMÁT az alábbi kötetben jelentettük meg:

Gulyás LászlóMiklós PéterTóth Marcell-Zeman Ferenc szerk. (2021): A Horthy-korszakról az értékteremtő történetírás jegyében: Az Újragondolt negyedszázad konferenciasorozat. Áttekintés és tanulmányok. Szeged, Magyarország : Egyesület Közép-Európa Kutatására.

 

IV.Az „Újragondolt negyedszázad….” rovat működtetése a Közép-Európai Közleményekben

A konferenciákon elhangzott előadások írott verziójának közlésére a Közép-Európai Közleményekben (KEK) a konferenciasorozat nevével megegyező rovatot indítottunk Minden évben a KEK 4. száma Horthy-korszak tematikus számként jelenik meg. Ráadásul a KEK rendszeresen közöl recenziókat a Horthy-korszakról megjelenő friss könyvekről.